top of page

INZULINOVÁ REZISTENCE NEBOLÍ...

Inzulinová rezistence (IR) je stav, o kterém se PŘÍLIŠ MÁLO MLUVÍ a příliš mnoho lidí jím trpí. Je to stav, kdy se buňky těla stanou NECITLIVÉ (tedy rezistentní) VŮČI hormonu INZULINU. Tato necitlivost se může měsíce až roky postupně tiše vyvíjet s tím, jak přibývá buněk, které na inzulin přestávají reagovat. Je to jedna z nejčastějších HORMONÁLNÍCH NEROVNOVÁH, která je-li neřešená, je přímou vstupenkou k rozvoji mnoha civilizačních onemocnění.



Znamená to tedy mít cukrovku?

Určitě NE! Ale rozhodně je IR její pevná ZÁKLADOVÁ DESKA. A taky základová deska DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ, jako například mnoha onemocnění kardiovaskulárního systému, syndromu polycystických ovarií (PCOS), rakoviny, demence… Inzulinová rezistence rozhodně nevzniká přes noc. Nebolí. Nedá se operovat. Tiše kráčí a co se jejích symptomů a projevů týče, tak jen zlehka našeptává. Kdo neposlouchá tiché signály vlastního těla, neslyší.



Inzulin je hormon, který ovlivňuje každou jednu buňku těla



INZULIN je hormon, který se v těle stará především o úklid glukózy (krevního cukru) do buněk a tím drží její hladinu v krvi na uzdě - tedy ve fyziologické referenční normě. Rozhoduje mimo jiné také o budování svalů nebo spalování tuků, ovlivňuje každou buňku našeho těla a ovlivňuje i mnoho jiných hormonů, včetně těch reprodukčních.


Tenhle hormon hodně nerad dělá přesčasy. Takže pokud dlouhodobě a opakovaně čelí vysokým náložím krevního cukru, který musí zpracovat, naštve se a šoupne energii navíc hezky do špíčků, zejména kolem pupíku a zamče! Jeho vysoké hladiny fungují jako takový jednosměrný turniket. Energii uzamčou do tukové buňky a nepustí.



Když mu tedy nasolíte (vlastně nacukrujete) ještě více práce, buňky postupně jedna po druhé uzamčou svoje vrátka a do buněčných membrán se postupem času zanoří taková čidýlka, která buňkám na inzulin umožňují reagovat a nechat tak vstupovat krevní cukr do buněk. A dobrý den, na světě je právě ona zmiňovaná REZISTENCE.



Vysoké hodnoty inzulinu v krvi mohou dlouhou dobu držet glukózu v normě a i proto se IR nemusí hned odhalit...



Z inzulinu se stane prací zdrcený bezdomovec toulající se krevním řečištěm a spolu s ním po nějaké době i glukóza, kterou není kam odklidit. A když jsou v krvi ve vysokých hladinách, tak začnou škodit.. Biochemickou zbraní IR je tzv. GLYKACE, což je v překladu řečeno takový kulomet mířený na bílkoviny všech úrovní těla. Bílkoviny imunitního systému, nervové soustavy nebo třeba i kolagen a elastin v pleti a mnoho a mnoho dalších.


Inzulinová rezistence může našeptávat například takto:

▪️ číslo na váze zamrzlo, i když se už i na hlavu stavíte ▪️ šikanují Vás výkyvy energie a nálad ▪️ máte opakovaně chutě a myšlenky na sladký ▪️ cyklus je pro Vás peklo ▪️ vlasy máte víc v kartáči než na hlavě ▪️ z pleti je tankodrom a vrásky vyskakují snad přes noc ▪️ vydržet delší dobu bez jídla je mor..


Další slabinou celé této situace je fakt, že roky můžou být tradičně stanovované hodnoty krevního cukru v normě.. a inzulin (který se u nás běžně netestuje) už v krvi koluje ve vysokých dávkách.




Jak tedy získat inzulin na svoji stranu?


No jak? Jedině kauzálně, tedy přímým útokem na příčinu, tj. ve velké většině případů na životní styl, který nás k IR dovedl.. Mezi příčiny nebo spolupachatele IR (protože často je to kombinace několika faktorů) patří například: ▪️ fyzická neaktivita nebo naopak přetrénovanost (u žen často ta druhá varianta!!!) ▪️ příliš mnoho kalorií nebo taky příliš málo kalorií (u žen často ta druhá varianta!!!, obojí je totiž pro tělo formou stresu) ▪️ strava s vysokým podílem sacharidů s vysokým glykemickým indexem, prázdné kalorie, ultrazpracované potraviny


▪️ stres a příliš mnoho hodin v práci a málo v posteli ▪️ nedostatek omega-3 ▪️ nedostatek vitaminu D a pobytu na přirozeném světle ▪️ nedostatek spánku ▪️ zánět v těle (tady je to často otázka typu vejce nebo slepice.. ) ▪️ kouření, alkohol, nadměrně kofein atd. ZKUSTE DO SVÉHO ŽIVOTA ZAŘADIT NAOPAK TOTO: ▪️ silové cvičení a budování svalové hmoty - čím více svalů, tím více buněk schopných vstřebat glukózu ▪️ více přirozených potravin do jídelníčku ▪️ omega-3, zelený čaj, skořice, jablečný ocet, česnek atd. ▪️ méně fruktózy (a pozor na rádoby fit sladidla, mají kolikrát vyšší glykemický index a obsah fruktózy než samotný cukr => rovnováha a selský rozum) ▪️ pravidelnost ▪️ management stresu (inzulin a kortizol si jdou moc rádi na ruku) ▪️ spánková životospráva




NEEXISTIJE svatý grál v "lifestylu", který by všechny dovedl ke zdraví. Každému sedne trochu jiná kombinace. Někdo potřebuje víc zapracovat na managementu stresu, někdo na stravě, někdo na pohybu nebo spánku, někdo na všem.. Hledejte, pozorujte.. a začněte postupně.. krok po kroku a hlavně.. buďte na sebe LASKAví. A kdybyste si nevěděli rady, není nic jednoduššího než si na cestu vzít průvodce, který vám pomůže najít přesně tu vaši cestičku ke zdraví :-)

S láskou Katy

105 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page