top of page

SNÍŽENÁ FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY A PLODNOST

Poruchy funkce štítné žlázy - ať ve smyslu jejího snížení nebo zvýšení, strum či uzlíků - se řadí mezi nejčastější ENDOKRINOPATIE (tj. onemocnění žláz s vnitřní sekrecí) a ve své subklinické podobě, tedy pouze s mírnými, nevýraznými či ne úplně vyjádřenými projevy postihují až 10% dospělé populace, což není tak úplně málo! Je to každý desátý dospělý a z toho asi 5x častěji ženy. S věkem se navíc sklon k těmto potížím zvyšuje.


Štítní žláza je žláza s vnitřní sekrecí – tzn., že do krve uvolňuje svoje působky, konkrétně hormony THYROXIN (T4) a TRIJODTHYRONIN (T3), které mají vliv na každou jednu buňku v našem těle. Nutnými substancemi pro tvorbu těchto hormonů jsou JÓD a aminokyselina TYROSIN, které si žláza vychytává z krve. Její funkce je řízena samozřejmě i z vyšších etáží, jak už to tak v těle bývá a to z hypofýzy (podvěsku mozkového) a hypothalamu. A ačkoli je štítná žláza orgán svojí velikostí malý, rozhodně se tím nenechá zahanbit a svojí důležitostí se řadí na příčky nejvyšší - patří k životně důležitým orgánům.



Poruchy funkce štítné žlázy se nepodepisují "pouze" na produkci samotných hormonů štítné žlázy, ale interferují také S METABOLISMEM POHLAVNÍCH HORMONŮ, protože ve světe hormonů funguje vše jako symfonický orchestr a rozladí-li se jeden hormon, má to vliv na celý orchestr. A tak se poruchy štítné žlázy velmi významně podílí i na ZMĚNÁCH V MENSTRUAČNÍM CYKLU A PLODNOSTI.


HYPOTHYREÓZA neboli snížená funkce štítné žlázy se projevuje nedostatkem hormonů štítné žlázy a může mít mnoho příčin. Obecně je můžeme rozdělit na PRIMÁRNÍ – kdy se postižení týká samotné štítné žlázy, SEKUNDÁRNÍ, které představují poruchu na úrovni hypofýzy a TERCIÁRNÍ na úrovni hypothalamu. Sekundární a terciární poruchy vznikají často v důsledku tumoru, úrazu, operace nebo iradiace. Nejčastější jsou však hypothyreózy primární, které mohou být například:

  • parainfekční: doprovází běžné virózy horních cest dýchacích a jsou často přechodné

  • iatrogenní: způsobené ozářením, odstraněním žlázy nebo některými léky (mj. sem patří i antidepresiva)

  • kongenitální: vrozené

  • a chronický zánět, který je z primárních hypothyreóz nejčastější a vzniká na autoimunitním podkladě, kdy se imunitní systém obrátí proti strukturám vlastního těla


KLINICKÉ PROJEVY hypothyreózy tvoří velmi různorodý obraz, často probíhají i velmi nenápadně nebo skryté za nespecifické příznaky. Mezi příznaky snížené funkce štítné žlázy patří:

- únava, spavost

- nesnášenlivost chladu

- zpomalená srdeční frekvence

- bolesti svalů a kloubů

- hmotnostní přírůstek

- zácpa, zpomalená střevní peristaltika, zažívací potíže včetně SIBO

- suchá, ztluštělá kůže (především předloktí a holeně)

- otoky a zadržování vody

- zpomalení reflexů

- elevace cholesterolu a jaterních enzymů

- u žen může imitovat příznaky perimenopauzy




Hormony štítné žlázy zasahují na několika úrovních přímo do metabolismu ovariálních steroidů – podporují sekreci progesteronu i estrogenů, citlivost receptorů na estrogeny a jejich metabolismus, mají vliv na tvorbu žlutého tělíska a luteální fázi…


Je prokázáno, že snížená funkce štítné žlázy se (spolu)podílí až v 25% případů na NEPLODNOSTI ŽEN. Vede k poruchám menstruačního krvácení, jak co se intenzity samotného krvácení týče, tak délky cyklu. Těžší formy hypothyreózy jsou doprovázeny ztrátou ovulace a poklesem nebo ztrátou libida, za kterými stojí i nadprodukce hormonu prolaktinu. Velmi častá je LUTEÁLNÍ INSUFICIENCE, tedy nedostatečná funkce žlutého tělíska, které hraje prim v produkci progesteronu, tak trošku i estrogenu, v druhé fázi cyklu a má tak vliv na udržení a prokrvení děložní sliznice. V případě otěhotnění supluje i funkci placenty do cca 10. - 12. týdne těhotenství, než se vyvine placenta. K těhotenstvím u hypothyreóz docházet může, ale jsou doprovázena zvýšenými riziky potratu v 1. trimestru nebo předčasným porodem. U neléčených hypothyreóz je také vyšší výskyt těhotenské hypertenze (vysokého krevního tlaku).


Pokud tedy toužíte po miminku, rozhodně nepodceňujte nic z výše zmíněných příznaků. Nezapomeňte totiž, že štítná žláza o sobě dává vědět často spíše velmi nespecifickými a ne vždy výraznými příznaky.






A JAK TEDY ZJISTIT, ZDA JE MOJE ŠTÍTNÁ ŽLÁZA ZDRAVÁ?


Potěším Vás! Tady je to totiž velmi jednoduché! Stačí si nechat odebrat krev a stanovit pár parametrů. Svízel spočívá spíš v tom, že se často stanovuje jen hormon TSH a to je žalostně málo. Je to hormon produkovaný hypofýzou, který slouží jako signál pro štítnou žlázu, aby začala produkovat hormony v případě, že jich je v krvi málo. A to je ta potíž! Pokud trpíte hypothyreózou, odrazí se to mimojiné i zvýšením hladin TSH, které se snaží vybudit štítnou žlázu. Než se však do tohoto stádia dostanete, kdy hladiny TSH překročí v ČR uznávanou horní hranici normy, může to trvat měsíce až roky. Horní hranice normy je v ČR stanovena ...Navíc je prokázáno, že ženy s nižšími hodnotami TSH (pod 2.5IU/l) snadněji otěhotní! Normální hladiny TSH tedy většinou neodráží aktuální stav štítné žlázy. A nezjistíte z toho například, zda nejde o autoimunitní zánět.

KOMPLETNÍ panel by měl mít tedy tyto náležitosti: hormony - TSH, T3 a T4 a protilátky anti TPO a anti TG.



KONVENČNÍ LÉČBA snížené funkce štítné žlázy spočívá v podávání hormonů štítné žlázy, nejčastěji ve formě levotyroxinu, což je přirozený hormon T4 – pomůže navrátit TSH do normálu a zlepší nepříjemné příznaky.

Co se AUTOIMUNITNÍCH ZÁNĚTŮ týče, zde je esenciální i úprava jídelníčku a eliminace tzv. antigenních mimiker, což jsou molekuly některých potravin, které jsou strukturálně podobné molekulám štítné žlázy a jejich (vyšší) výskyt ve stravě vede k další provokaci imunitního systému. Konkrétně jde o lepek a bílkovinu kravského mléka.

Identifikujte a případně řešte VIRUS EPSTEIN-BARROVÉ – promořenost v populaci je vysoká a většina z nás ho má v těle ve „spící“ podobě a jeho reaktivace může způsobit nebo zhoršit poruchu funkce štítné žlázy.

Mezi DOPLŇKY STRAVY při onemocnění štítné žlázy patří určitě jód a selen, další pak už podle konkrétního typu postižení a z adaptogenů například Reishi nebo Ashwagandha (zde ale pozor u histaminových intolerancí!!!)


Onemocnění štítné žlázy je velmi komplexní téma, mnohonásobně nad rámec tohoto článku, ale věřím, že po jeho přečtení už budete o něco více chápat, proč je zdraví štítné žlázy pro plodnost tak zásadní. A pokud Vás něco ze zmíněného trápí nebo si nevíte rady, neváhejte se ozvat :-)


S láskou Katy

110 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page