top of page

PREMENSTRUAČNÍ DYSFORICKÁ PORUCHA

Premenstruační syndrom neboli PMS je pojem, který zastřešuje SOUBOR PŘÍZNAKŮ objevujících se časově před menstruací. Velmi mírná úroveň PMS je fyziologickou součástí cyklu, ale daleko častěji ženy trpí na víc než mírnou úroveň, která je často také prvním z projevů narušené hormonální rovnováhy. Rozhodně to PŘÍRODA NEZAŘÍDILA TAK, ŽE BUDEME KAŽDÝ MĚSÍC NĚKDE V TICHOSTI TRPĚT.


Příznaky PMS se liší žena od ženy, mění se s věkem a aktuálním stavem těla, mohou mít emoční nebo fyzický charakter nebo být kombinací obojího. Jsou-li neřešené, spíše se s věkem mají tendenci zhoršovat. První takové zhoršení často nastává u žen 35/40+.

Mezi příznaky PMS obecně patří:

  • výkyvy nálad, úzkosti, deprese

  • podrážděnost a nervozita

  • přecitlivělost a plačtivost

  • chutě

  • bolesti v podbřišku

  • bolest a napětí prsou

  • zvýšená tělesná teplota

  • únava

  • bolesti hlavy


PREMENSTRUAČNÍ SYNDROM...


PMS je způsobený KOLÍSÁNÍM ŽENSKÝCH POHLAVNÍCH A HYPOFYZÁRNÍCH HORMONŮ. Svoji roli zde samozřejmě hrají i změny hladin serotoninu, které se objevují na konci luteální fáze. Vše totiž v těle nakonec souvisí se vším. A velmi jednoduše řečeno, zatímco v normální den by žena byla tak nějak obvykle smutná, na konci cyklu v reakci na tu stejnou událost propukne v neutišitelný pláč.





VELMI VÁŽNÉ FORMY PMS


I když se statistiky různí, zhruba 5 % žen trpí velmi vážnou formou PMS zvanou PREMENSTRUAČNÍ DYSFORICKÁ PORUCHA (PMDD), která může vést až k suicidálnímu myšlení a chování. Příznaky PMDD jsou dominantně emočního charakteru a výrazně narušují život a vztahy postižených žen. Typicky jde zejména o silnou úzkost či agresi. PMDD se ale může projevovat i jako hluboký smutek a bezmoc, intenzivní napětí, úzkost, záchvaty paniky či agrese, konflikty s okolím atd. To, co většinu žen v projevech spojuje, je, že samy sebe nepoznávají.





PMDD je stejně jako PMS cyklická a objevuje se během premenstruační nebo klidně i celé luteální fáze menstruačního cyklu a odeznívá během několika dnů po menstruaci. Na buněčné úrovni se jedná o NEADEKVÁTNÍ REAKCI MOZKU na přirozené změny hladin estrogenu a progesteronu. Na vině tedy primárně není ani tak hormonální dysbalance, ale větší citlivost mozku, která se samozřejmě s dysbalancí má tendenci zhoršovat.


V roce 2017 vědci z National Institutes of Health zjistili, že CITLIVOST MOZKU žen s PMDD má pravděpodobně genetický podklad. Výzkumníci porovnávali bílé krvinky u žen s PMDD a těch bez PMDD a potvrdili, že ženy s PMDD měly rozdíly v genech, které kódují pohlavní hormony. Uvádí se, že na PMDD více trpí ženy povahově citlivé, empatické, vnímavé, kreativní, ty, které mají v anamnéze zneužití či již proběhlou depresi… Máme tedy jakousi genetickou predispozici, která setká-li se na časové lince s traumatem a okolnostmi, které aktivují tyto geny, PMDD se KLINICKY MANIFESTUJE.


Doposud neexistuje žádný krevní nebo slinný test k diagnostice PMDD, ačkoli tyto testy mohou zase vyloučit jiné základní poruchy. Věděli jste například, že generalizovaná úzkost může být způsobena i kvasinkovou infekcí? Jediným způsobem, jak diagnostikovat PMDD, je sledování symptomů po dobu minimálně dvou menstruačních cyklů a jejich časovou vazbu na premenstruační období.


Studie naznačují, že u žen s PMDD se mohou mozkové okruhy zapojené do emoční reakce aktivovat poněkud odlišně v porovnání se zapojováním okruhů u žen bez PMDD.Důvodem by mohly být atypické reakce mozku na změny hladin u alopregnanolonu (ALLO, hlavní metabolit progesteronu) u žen s PMDD oproti těm bez nich. Zatímco ZVÝŠENÉ ALLO obvykle způsobuje, že se lidé cítí klidnější, u žen s PMDD dochází k vyvolání neklidu, úzkosti a negativních změn nálady. Existuje i teorie, že si ženy s PMDD vyvinuly toleranci na uklidňující účinek a emoční regulaci ALLO.


DVA TYPY DYSFORICKÉ PORUCHY


Někteří autoři dělí PMDD na ty s počátkem před menarché (první menstruace) a po menarché.


1) premenarche příčina bývá často intenzivní trauma před začátkem reprodukčního života ženy, které je pak spouštěčem řady zdravotních problémů, včetně PMDD. Trauma je zde definováno jako hluboce znepokojující zážitek.


2) post-menarche příčina je trauma, ke kterému dochází v důsledku špatně zvládnutých symptomů PMS, které není řešené a kde fyzická bolest a psychické příznaky mohou být až traumatické. Opakované negativní zkušenosti s menstruačním cyklem ponechané nediagnostikované a neléčené mohou vést k mnohem komplexnějšímu traumatu.


Při léčení PMDD je dobré nezapomínat, že ženy dnes mají během svého života odhadem 450 menstruací, a tak může být neřešené PMDD diagnóza skutečně dlouhodobá, která má tendenci spíše progredovat.




Klasická medicína se při terapii přiklání k podávání ANTIDEPRESIV, i když jsou výsledky různé, protože příčinou není tak úplně vyčerpání zásob serotoninu. Má-li být ale LÉČBA KAUZÁLNÍ a nejen symptomatická, je mnohdy důležité, aby si žena zahojila TRAUMATA třeba i několik let zpátky, která v sobě zatím vyřešená nemá. Protože cokoliv se dotkne Vaší duše, dotkne se i Vašeho těla a nemusí to na sebe nutně úzce časově navazovat, roky to může probíhat tzv. klinicky němě. A tak se zneužití před zahájením reprodukčního života může nakonec projevit jako PMDD na jeho sklonku.


Dalším klíčovým krokem na cestě za zdravým cyklem a jeho projevy bude VYŘEŠENÍ příčiny HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHY a také podpora SPRÁVNÉHO FUNGOVÁNÍ MOZKU a nervové soustavy. Pro někoho to bude víc o výživě, pro někoho o regeneraci a odpočinku, pro někoho o cirkadiálním rytmu, pro někoho o odstranění toxinů z prostředí...





Mezi pomocníčky, které si jako BERLIČKU pak můžete vzít s sebou na cestu (máte-li pořešené základní pilíře) může patřit něco z níže vyjmenovaného:

(dávám pro inspiraci to, s čím mám dobrou zkušenost)


Na závěr musím ještě podotknout, že hormonální nerovnováha je záležitost multifaktoriální. Znamená to tedy, že se na jejím rozvoji podílí více faktorů a že neexistuje jeden doplněk, směr či praktika, která by pomohla všem ženám. Většina žen musí trošku hledat než objeví to, co bude zrovna pro ni to pravé. Doufám tedy, že jsem Vás informacemi v článku přivedla do dalšího zákoutí a pootevřela možnosti, kde hledat příčinu svých potíží a jak si pomoci na cestě směr zdraví!


S láskou Katy



66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page