top of page

Adrenální únava...

Říká Vám něco padání vlasů, nikdy nekončící únava, probouzení se nad ránem, bušení srdce, oslabená imunita, PMS, úzkosti nebo třeba závratě při rychlém vstávání? Pokud ano, čtěte určitě dál...Tyto symptomy jsou totiž nejčastějším projevem dysfunkce nadledvin neboli “adrenální únavy”, kterou trpí v perimenopauze (a nejen v ní!) mnoho žen a ani to netuší. A jak by taky mohly? Jejich příznaky jsou totiž většinou nespecifické, únavu, propady energie, bolestivý cyklus a padání vlasů považujeme tak nějak za naši normu, spousta žen má navíc tendenci své potíže bagatelizovat a v laboratoři ani při většině jiných vyšetření se nic nenajde. Z ordinace tak ženy odchází v tom lepším případě s tím, že mají odpočívat.



Tato únava se týká orgánu zvaného nadledviny. Je to párová žláza s vnitřní sekrecí umístěná asi bez překvapení nad ledvinami. Nadledviny produkují do krve svoje působky - hormony jako jsou adrenalin, noradrenalin a kortizol. Adrenální hormony mají celou řadu schopností - jsou skutečně multipotentní, ale primárně nám pomáhají zvládat stres. Jejich uvolňování do krve řídí část mozku zvaná hypothalamus, který drží nad nadledvinami svůj bič a rozhoduje o tom, kdy se tělo cítí ve stresu a kdy ne.


Trochu jinak vypadá reakce na stres akutní a trochu jinak na ten chronický. Pro dnešek zůstaneme u stresu chronického, dlouhodobého. A nemusíte si představovat ani stres nijak intenzivní, stačí takový ten podprahový, který časem považujeme za "normální". Ale čas a délka trvání mu dají sílu.


Náš mozek má s pojmem stres spojeno mnoho událostí


- od těch, kdy nám jde o život (zejména v minulosti), až např. po neshody s šéfem nebo partnerem, ale taky nedostatek výživné stravy nebo spánku, nadměrné cvičení, neschopnost stanovit si hranice atd. Pro náš mozek je tohle všechno stres a nerozlišuje mezi tím, jestli nás honí krvelačná šelma nebo žijeme v toxickém vztahu nebo říkáme "ano", když má zaznít "ne". Všechno toto řadí do kategorie stres a podle toho jedná. Ani naše nadledvinky ale nejsou perpetum mobile a jednoho dne se mohou unavit nebo dokonce úplně vyčerpat.





Jak takové vyčerpání vypadá?


Příznaky únavy nadledvin se mohou samozřejmě lišit člověk od člověka a taky v závislosti na fázi dysfunkce, ve které se daný člověk nachází. Pro první fázi je totiž typická zvýšená produkce kortizolu, pro další spíše neefektivní či nesmyslná produkce a pro tu poslední naopak nízká produkce. Podle toho budou vypadat i příznaky. Mezi ty nejčastější patří:


  • nadměrná ztráta vlasů

  • nepravidelný cyklus

  • PMS

  • bolesti hlavy nebo migrény

  • bolest celého těla

  • změna barvy kůže

  • přibývání na váze nebo hubnutí

  • ztráta libida

  • ztráta motivace

  • úzkosti nebo deprese

  • časté respirační infekce

  • nízký krevní tlak

  • závrať

  • únava

  • mozková mlha

  • nespavost


Co se děje během stresu...


Během období stresu jsou aktivovány nervové pleteně tzv. sympatického nervového systému. Mozek (hypothalamus) dává informaci nadledvinám, které začnou produkovat stresové hormony. Tyto hormony pak vstupují do krevního oběhu a působí na celé tělo. Zpomalí např. trávení, protože v tuto chvíli není důležité a naopak zrychlí dechovou a srdeční frekvenci, podpoří prokrvení svalstva končetin... Stres pro nás ale není jedem ve svém časově omezeném působení - takový stres naopak svým způsobem potřebujeme, ale v dlouhodobém horizontu...pokud jsou hladiny kortizolu zvýšené delší dobu, připravují svalstvo a imunitní systém o bílkoviny, zabraňují ovulaci, klesá citlivost k inzulinu. Kortizol má také ničivý dopad na část mozku zvanou hipocampus.




Jak k tomu vlastně dojde?



K vyčerpání nadledvin tedy nedojde ze dne na den, vyvíjí se postupně, od drobných, téměř nepozorovatelných změn, až po ty závažné. A neřešená dysfunkce se sama od sebe neupraví nebo nevymizí, má tendenci progredovat. Adrenální únava má 3 fáze:


1. FÁZE

Pro první fázi chronického stresu je typická nadměrná produkce kortizolu - vyplaví se daleko snadněji a rychleji než obvykle a jeho hladiny zůstávají zvýšené i dlouho poté, co stresový spouštěč odezní. Adekvátně tomu se pak daný jedinec cítí. Najednou je pro něj stresem i to, co dříve nebylo. A co teprve v perimenopauze, ta je stresem už sama o sobě!


2. FÁZE

V druhé fázi začne mozek ztrácet přehled o tom, co je a co není vhodný důvod k vyvolání obranné reakce. Tělo spouští uvolňování hormonů v době, kdy žádný spouštěč neexistuje, a naopak v situaci vhodné ke spuštění reakce tělo nedokáže vhodně reagovat. Kortizol se vyplavuje i v noci, kdy by měl být fyziologicky nízký a tak se budíte mezi druhou a třetí hodinou ranní a ráno kortizol zase chybí a vstáváte s obrovskou únavou.


3. FÁZE

Třetí fáze je fáze vyčerpání. Produkce kortizolu je trvale snížená a tělo neumí spustit obrannou reakci. Bludný kruh se uzavřel.




Jak si můžete pomoct sami ?


  • zamyslete se nad tím, co je zrovna ve Vašem případě zdrojem největšího stresu a jestli je možné v tomto ohledu něco změnit... A pokud není, je možné změnit Váš úhel pohledu? Vím, že je to to nejtěžší, ale obejít to nejde ani žádnou pilulkou, ani žádným suplementem nebo bylinkou.

  • zařaďte do svého života co nejvíce činností aktivující parasympatikus: pobyt v přírodě, horká vana, masáž, tanec, poslech hudby, kreslení, dechová cvičení. Zapište si do diáře tyto činnosti tak, jako byste si zapisovala pracovní schůzku.

  • extrémně dbejte na spánek a spánkovou hygienu. Žena potřebuje (na rozdíl od muže) alespoň 8 hod. spánku.

  • vyhýbejte se stimulantům jako je alkohol, kofein, energetické nápoje apod. Nechte nadledvinám prostor se zotavit a nedávejte jim zbytečně zvenčí impulz k stresové reakci.

  • vyřaďte ze stravy prozánětlivé potraviny - zejména rafinované cukry a tuky a průmyslově zpracované potraviny

  • zaměřte se na stabilitu hladin krevního cukru

  • z doplňků stravy můžete zařadit hořčík - je to naprosto základní živina ke zklidnění nervové soustavy, zinek - zlepšuje zdraví hipokampu, vitaminy skupiny B a z adaptogenů např. rhodiolu




Adrenální únava není žádná legrace. V sázce je hodně. Možná se budete muset snažit mnohem víc, udělat některé věci jinak, ale spokojené a zdravé tělo za to stojí!!!


Dejte mi vědět, jestli pro Vás byl článek užitečný, budu ráda za Vaše postřehy a zpětnou vazbu! A kdybyste si samy nevěděly rady, vždycky se na to můžeme podívat společně na konzultaci :-)


Katy ...



389 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page