top of page

PERIMENOPAUZA není žádná pauza!!!

Perimenopauza je období, ve kterém se možná pěkně zapotíte a to možná ještě předtím, než vám bude oněch zlomových 40let! Je to období, které je plné křehkosti a zranitelnosti. Je to období hormonálně asi tak stejně bouřlivé jako puberta a těhotenství. Akorát je na rozdíl od nich stále tabuizované a opředené spoustou mýtů. A ženy si zaslouží vědět, co se v jejich těle odehrává a proč. Tak pojďme na to!



PERIMENOPAUZA je různě dlouhé období, během kterého se ženské tělo postupně připravuje na ukončení reprodukčního věku. A je moc dobře, že se to děje postupně a ne ze dne na den! MENOPAUZA, tedy poslední krvácení v životě ženy, je tím časovým milníkem, po kterém většina negativně vnímaných příznaků postupně odezní a žena je neplodná. Plodnost a neplodnost však není zdaleka to jediné, co se v těle ženy změní. Nehledě na to, že jsou tu i změny psychické, mentální a emoční.


MENOPAUZA má konkrétní časový údaj a to datum posledního krvácení. Dá se identifikovat pouze zpětně - až za 12 měsíců po posledním krvácení, nebo pokud si žena sleduje cyklus pomocí STM (symptotermální metody) a ví, že rok již nedošlo k ovulaci (v souvislosti s věkem). V našich podmínkách nastává mezi 49. - 52. rokem, ale jsou ženy, které krvácí ještě i v 58ti letech a naopak mladší, které již nekrvácí. Po menopauze následuje obodbí zvané POSTMENOPAUZA.



Jaká bude moje perimenopauza?


Jak dlouhé a intenzivní období perimenopauzy bude, záleží jednak na genetice ( proto se zeptejte svojí maminky, jak toto období prožívala) a pak na tzv. faktorech zevního prostředí - tedy obecně na tom, jak jsme se o sebe, svoje zdraví a cykly staraly. Perimenopauza je časové období, které nejde tak úplně časově přesně ohraničit, neexistuje žádný laboratorní ukazatel, který by řekl "Ano jste/nejste v perimenopauze". Diagnóza je založená na základě symptomatologie - tedy vašich příznaků v souvislosti s věkem.


Mezi tyto příznaky patří poruchy spánku, psychické potíže - úzkosti, deprese, výkyvy nálad, podrážděnost, návaly horka, nepravidelnosti cyklu, silné krvácení, nárůst váhy, bolesti hlavy, bušení srdce... Toto období může trvat rok, ale klidně i 10 (nebo podle některých autorů i 12 let), začít tedy může už i po 35.tém roce života...




Klesá tedy můj estrogen po 40tce?


Na rozdíl od toho, co možná spousta žen slyšela nebo četla, hladiny estrogenu po 40. roce života neklesají. Kdyby to tak bylo, bylo by toto období mnohem příjemnější. Perimenopauza je období, kdy estrogen dělá to nejhorší, co může – jeho hladiny jsou jako na horské dráze, mnohdy i několikrát vyšší než dříve a pak zase prudce klesnou. Naopak, hormon progesteron, který byl po roky sparing partnerem estrogenu a vyvažoval jeho působení, začne pozvolna klesat. Většina symptomů, které toto období doprovází, vychází právě z této hormonální bouře.Po menopauze má naopak většina příznaků tendenci se upravit a dokonce jsou ženy, které se pak cítí mnohem líp (zejména co se psychiky týče).



Perimenopauza jako nová identita..


Perimenopauza nemusí být žádná sranda. Věřím, že i proto je velmi důležité, aby ženy věděly, co se v jejich těle odehrává a jak si mohou pomoci a co naopak nepodceňovat... a taky že nejsou nijak méněcenné, „odepsané“ nebo nemocné, což se bohužel velmi často stává.



Perimenopauza je naprosto fyziologický proces, je přirozenou součástí života, je to adaptace na to, abychom mohly žít delší život, i po skončení reprodukčního věku, abychom měly energii se starat o naše potomky a potomky našich potomků. A v tom je přece obrovská síla!!! Pojďme tedy naši identitu přepsat tím správným směrem...


Moc ráda Vám v tom budu nápomocná!


S láskou Katy...





 


301 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page